Om te laten zien wie nu eigenlijk de initiatiefnemers zijn van PHDNL zullen we maandelijks een teamlid aan het woord laten. Deze maand is het de beurt aan Maarten den Braber.
Wat is jouw rol binnen PHDNL?
Binnen PHDNL ben ik namens Stichting HealthKIC samen met Jochen Mierau (Aletta Jacobs School of Public Health) en Roel van der Heijden (Aletta Advies) de initiatiefnemer van het project.
Vanuit Stichting HealthKIC zijn wij begonnen om in Nederland een nieuwe aanpak te implementeren waarmee we in regio’s een systeemverandering teweeg te brengen. We willen hiermee bereiken dat het systeem verandert van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Deze aanpak noemen we het Kavelmodel. Naast de onderdelen van dit model – anders organiseren en anders financieren (o.a. een publiek-privaat fonds dat helpt met de voorfinanciering) – kijken we ook naar ‘anders monitoren’.
Waarom is monitoring zo’n belangrijk onderdeel?
Anders monitoren is belangrijk omdat we op een brede wijze gezondheid inzichtelijk willen maken. Dus niet alleen dat wat in het ziekenhuis of bij de huisarts gebeurt, maar ook wat in het sociaal domein, op de sportclubs of bij de schuldhulpverlening gebeurt. Het monitoren van gezondheid is belangrijk omdat we graag willen weten: wat werkt wel en wat werkt niet? Dat is belangrijk omdat we daarmee kunnen beslissen waar we in moeten investeren voor de gezondheid van een regio.
Waar ben je verder nog meer mee bezig binnen PHDNL?
Samen met Jochen verantwoordelijk voor het uitzetten van de strategie en het vormen van de coalitie. We kijken naar welke partners kunnen bijdragen aan de missie van PHDNL om meer gezonde jaren te creëren door beter gebruik van gezondheidsdata door onderzoekers, beleidsmakers en zorgprofessionals. We doen dit door te werken aan drie use cases: domeinoverstijgend monitoren in de Achterhoek, ontwikkeling van mentale gezondheid in Groningen en monitoring van jeugdhulp op nationaal niveau. Door te werken vanuit use cases weten we zeker dat er ook echt behoefte is aan dat wat ontwikkeld wordt. Kortgezegd: dat er een ‘klant’ is die het ook echt gaat gebruiken en kan aangeven of het aansluit.
Naast de strategie en de use cases ben ik samen met Health-RI aan het onderzoeken hoe we de infrastructuur kunnen vormgeven op nationaal en regionaal niveau. We werken daar aan een zogenaamde ‘hub and spoke’-structuur, zoals ook al toegepast wordt voor de verzameling van klinische data. Veel regio’s zijn op zoek naar welke data-governance (zowel technische als juridisch en ethisch) er nodig is om gezondheid op een goede manier in kaart te brengen.