In de afgelopen maanden is er in het project ‘etalage’ gewerkt aan het verzamelen en structuur aanbrengen van openbaar beschikbare databronnen, selfservice tools en dashboards in Zorg en Gezondheid. Daarnaast zijn inspirerende voorbeelden die input geven voor datagedreven werken in regionale samenwerkingen in beeld gebracht. Beide met als doel deze inzichten in het Gezondheidsbeleid te (her)gebruiken en bestaande kennis en data beter te combineren.
Netwerkafstemming werkt!
Daarnaast is de behoefte van de (potentiële) gebruikers opgehaald. Is afstemming gezocht met de inspirerende voorbeelden (use cases). Tenslotte is verbinding met het netwerk gezocht. Vooral de actieve afstemming met het netwerk heeft in onze ogen veel meerwaarde gehad, de samenwerking tussen PHDNL, D3, RIVM en VWS is hierdoor onder meer versterkt.
Belangrijkste uitkomsten
- De etalage met bronnen en tools is nuttig en faciliteert het veld, omdat veel gebruikers poortwachter zijn binnen hun eigen organisatie.
- Focus in de etalage op goede voorbeelden en maak het proces inzichtelijk hoe in de netwerksamenwerking het datagedreven werken tot stand is gebracht van start tot toepassing. Licht toe wat er aan procesbegeleiding nodig is geweest met de verschillende benodigde rollen. Dit is vaak een kritische succesfactor.
- Wij zien op het gebied van regionale samenwerking afstand tussen beleidsbepalers op landelijk niveau (oa VWS, NZA) en partijen die in de regio (o.a. PHDNL, ROS’en) regionale samenwerking realiseren. Het initiatief dient te worden genomen om tot 1 sluitend en sturend aanbod en tot meer afstemming te komen, ten behoeve van het grotere belang.
In het eindrapport van project ‘etalage’ wat later beschikbaar komt, zijn onze adviezen en bevindingen uitgebreid weergegeven.
Doorontwikkeling etalage
Voor nu sluiten wij (Mark, Feline en Marit) deze fase af. Het proces rondom de etalage is echter niet gereed en dient verder doorontwikkeld te worden. Voorlopig blijft Mark vanuit D3 betrokken bij PHDNL en de doorontwikkeling van de etalage.